Hangszerkészítés
és én

HANGSZEREIM A VILÁG SZÁMOS PONTJÁN MEGTALÁLHATÓAK:
Finnországban, Svédországban, Franciaországban, Németországban, Ausztriában, az Egyesült Államokban Seattle-ben, Los Angeles-ben, Hawaii-n és természetesen Magyarországon.

45 éve készítem hangszereimet. Mostanság elsősorban hegedűket,  gondosan válogatott és természetesen szárított öreg anyagokból.

Családunk híres őse Nemessányi Sámuel Félix (1837-1881) világszerte ismertté és elismertté tette a Nemessányi nevet a hegedűkészítők és a hegedűsök körében.

Kevés olyan szakma van ma már, mint a mienk, ahol kézi szerszámokkal készítünk egyedi munkadarabokat, illetve a mások által készült munkadarabot igyekszünk legjobb tudásunk szerint megjavítani, restaurálni. Sokan, akik a műhelyemben először járnak, elcsodálkoznak a tárgyak szépségén, és a műhelyben látható dolgok időtlenségén.

 

A modern világban is ugyanazokkal a szerszámokkal és módszerekkel dolgozunk, mint a múlt századokban élt elődeink. Furcsa belegondolni, hogy a hangszereink túlélnek minket, sokszor generációkon át öröklődnek, vagy épp gazdát cserélnek. Ráadásul a hangszerek olyan kivételes dolgok, melyek az idővel egyre értékesebbé, érettebbé válnak. Ezért is van, hogy munkámat nagy türelemmel, és odafigyeléssel végzem, hogy a hangszernek mindenképpen a javára legyek, és az ügyfél is elégedetten távozzon tőlem.

 

Minden munka egy új kihívás, ez motivál abban, hogy nyitott legyek mindig bővíteni ismereteimet, és ne szégyelljek soha másoktól kérdezni, tanulni. Saját hangszereimet is nagy szeretettel készítem, mindig tökéletesebbre törekedve, hogy mind külalakjában, mind hangzásában örömet szerezzen majd használójának.

2004-ben Londonban a BVMA (British Violin Makers Association) első nemzetközi versenyén vettem részt. 2015. óta 3 alkalommal is részt vettem a BVMA hegedű és vonó restauráló képzésén West Deanben.

Tanítványaim

Elég korán, már 1981-ben elkezdtem hangszerkészítést tantani. 1989-90-ben a Filharmónia zenekar hangszereit javítottam, ebben az időszakban volt a tanítványom Dolmányos Krisztina, 1992-től az Accord Galéria műhelyfőnökeként dolgoztam másfél évet. Itt tanítottam Holló Bencét, Molnár Istvánt (jelenleg Pécsett dolgozik), Kuthy Györgyöt és Váradi Lászlót, Lakatos László kollegámmal együtt. 1996-tól ismét saját műhelyemben kezdtem el a munkát. Lukács Dániel, Rudnai Katalin, majd végül egy pár hónapig Balázs Ákos volt a tanítványom ezen idő alatt. Legutóbb Béres Dániel tanult nálam.