kedd,január 12, 2010

A tegnapi bőgő megérkezett.
Eddig egy tompa fényű zenekari húr volt rajta. Fényesebb hangzásra lenne szükség. Az egyik megoldás – szerintem az egyik legjobb  a D’addario Helicore Pizzicato bőgőhúr. Nem egy olcsóság, mert 35-40 ezer forintba kerül,attól függően,hogy hol tudod beszerezni. Ez az a húr,amely szinte rögtön megszólal,szép morgós hangja van és hosszú lecsengése. Van heavy ,medium és light változat,amelyek a vastagságukban különböznek egymástól. Felrakás után viszonylag hosszú ideig megőrzik a fényes hangszínüket. A „bejátszás „szükséges,mert az első két napon kicsit túl fémes a hang a tradicionális jazz-hez.
Felrakásához érdemes szakemberhez fordulni,mert a fogólap legkisebb egyenetlenségét is kihozza a húr karaktere. Szóval legtöbbször „le kell húzni a fogólapot,és a lábat is hozzá kell alakítani. Én szívesen vállalok ilyen beállításokat.
A bőgőt végül teljesen szét kellett szedni, mert zörgött benne két hátgerenda. Egyéb kozmetikázni való is akadt. A nyak dőlésszöge sem megfelelő, úgyhogy azt is újra kell illeszteni.
Itt jegyezném meg, hogy a jól illesztett nyak, a jól lehúzott ébenfa fogólap és az ehhez vágott láb a bőgő lényege. Ehhez már „csak ” egy olyan test kell, amelyik nem zörög. Ha az első három feltétel nem adott, a legcsodálatosabb test is csak kínlódás árán szólaltatható meg.

Hangszerek
Nemessányi

Wine & Violin

A Budai Fonóban október 12- 13-án megtekinthető ez a kiállítás. Szép hangszerek, faanyagok, szerszámok és jó bor.

Tovább »