2011 február 4 péntek

Gyakran keresnek meg örökségből származó hegedűk értékelésével.

 A legtöbb esetben a  XIX.század második feléből, vagy a XX.század első feléből  származó manufaktúra hegedűkről van szó. Ezek a jelenlegi értéke nem túl magas.

Legtöbbjük, amikor előkerül  nem is kipróbálható, az árát pedig a hangja határozza meg , mely azonnal nem is megállapítható. Általában a  fedlapon repedések is vannak, legtöbbjüknél a belső kidolgozással is volna mit tenni és ha nincs szerencsénk, a nyakállás sem jó. Még egy igen fontos dolog: a hegedű menzúrája. Ha ez nem pontos, nem is tudok mit kezdeni vele. Ezt pedig fénykép alapján nem lehet megállapítani.

 A húrokat, a kulcsokat és a felszerelést szintén ki kell cserélni a legtöbb esetben, tehát a minimum ráfordítandó öszzeg  35-40000 Ft anyaggal együtt.  Általában  a tok és a vonó megszolgálta már a magáét, így tokot és vonót is kell még venni hozzá az pedig 18 000 Ft körül van a kettő együtt. Ha szerencsénk van, és  jó hangú hegedűnk van, akkor kb 60 000 Ft-os ráfordítással van egy max 100 000 Ft-os hegedűnk.

Ha nincsen jó hangja, akkor bizony szét kell szedni a hangszert és meg lehet próbálni különböző szakmai fogásokkal feljavítani a hangot. Az eredmény csak a végén hallható. Az eladási ár pedig ugye ennek a függvénye. Ebben az esetben a javítás munkadíja plusz 30-50 000 Ft .

Szóval mindezeket egybevéve gondolom  hogy amilyen állapotban  előkerülnek ezek a hegedűk, értékük általában nem haladja meg a 20 000 Ft-ot.

Az értékesítésnek egyéb formái, a különböző internetes hirdetési oldalak. Itt Pl tesz-vesz,vatera kis szerencsével magasabb áron is el lehet adni ezeket a hegedűket, abban az  állapotban,ahogyan megtaláltuk. Ez esetben a vevő az, aki a javítás költségeit illetve a hanggal járó rizikót felvállalja.

Hangszerek
Nemessányi

Wine & Violin

A Budai Fonóban október 12- 13-án megtekinthető ez a kiállítás. Szép hangszerek, faanyagok, szerszámok és jó bor.

Tovább »