2010 április 29 csütörtök

bőgőjavítás

Ezen a héten igen el vagyok foglalva egy bőgővel,melyet igencsak helytelenül gerendáztak. A gerenda 5 mm-rel arrébb volt,mint kellene ezen kívül úgy feszítették be a hasba,hogy 6 db törést okozott szegény hangszernek. A másik oldlán lélektörés van,szintén szakszerűtlen lélekfolttal.

Itt írnám azt is le,hogy az,hogy egy folt úgy néz ki,mint a mit a hangszerészek csinálnak,nem jelenti azt,hogy olyan is. Hogy milyennek kell lennie,azt nem tudom itt leírni.Lényeg az,hogy én a 30 év szakmai gyakorlattal fél napot dolgozom vele,esetleg kicsit többet is…

 Szintén nem ajánlanám az ebben a hangszerben található barkácsmegoldást senkinek, mert csak a bosszúság van vele. Igaz,hogy a „gazdi” szintén besegített az újabb törésbe, mert láthatólag túl sokat állított a lelken.

Itt mondanám mindazoknak,akik azt remélik,hogy saját maguk jól beállítják majd a lelket és így jó hangja lesz a hangszernek,hogy a lélkenek hosszúsága is van és ez a  test  nem minden részén ugyanannyi. Ha túl”kihúzzuk” magunk okozhatjuk a törést,mert túl hosszú lesz a lélkek és kinyomja a tetőt. Et pedig azonnal 25% értékcsökkenés,még akkor is,ha szakember által van jól megjavítva,hát még máshogy!

Szóval csak nagy gyakorlattal ajánlanám a lélek állítását,bár szerszámot lehet kapni több hangszerboltban. A gerendázáshoz pedig nem elég a bátorság. Tanulóink általában a harmadik év végére használható gerendát tudhatnak készíteni, jót kb 10 év gyakorlat után várhatunk egy szakembertől.

Hangszerek
Nemessányi

Wine & Violin

A Budai Fonóban október 12- 13-án megtekinthető ez a kiállítás. Szép hangszerek, faanyagok, szerszámok és jó bor.

Tovább »